Open Hum na Sutli 2015


     Od 28. kolovoza do 5. rujna 2015. godine održan je deveti po redu Open Hum na Sutli u istoimenom mjestu uz samu granicu Hrvatske i Slovenije. Na turniru je nastupilo ukupno 86 igrača iz 5 zemalja. Uz očekivanu brojčanu dominaciju Hrvata i Slovenaca, priključili su se po jedan gost iz susjednih nam Srbije i BiH, pa čak i daleke Francuske. Što se titula tiče, treba spomenuti nastup dva velemajstora, dva internacionalna majstora i devet fidemajstora. Iako je odaziv velemajstora pomalo neočekivano bio skromniji nego prošlih godina, vrlo rano postalo je očito kako će imati dostojne protivnike među rejtingom znatno slabijim igračima. U prilog tome govori i činjenica da ni konačan pobjednik turnira nije bio velemajstor.

TIJEK NATJECANJA
U osvajački pohod furiozno je krenuo mladi slovenski fidemajstor Jernej Spalir, postigavši čak 6 pobjeda iz isto toliko odigranih kola. Daleko najveći trijumf bila mu je pobjeda ostvarena crnim figurama u šestom kolu protiv favoriziranog domaćeg velemajstora Ivana Žaje. Bio je to derbi kola, obzirom da je i Žaja do tada, sa 4 pobjede i jednim remijem, bio gotovo besprijekoran. U sedmom kolu Spalir vrlo brzo sklapa remi sa sunarodnjakom Aljošom Tomazinijem, te ostaje na čelu tablice i još uvijek glavni favorit za konačno slavlje. Rezultate iz snova prekida mu domaći internacionalni majstor Branko Rogulj, koji ga svladava crnima u osmom kolu i tako zasjeda na vrh tablice prije zadnjeg kola sa pola boda prednosti ispred drugoplasiranog. U zadnjem kolu Rogulj je remizirao sa Slovencem Žanom Tomazinijem te tako osvojio turnir sa vrlo uvjerljivih 7,5 bodova. Spalir, Žaja, A. Tomazini i Ž. Tomazini osvojili su svaki po 7 bodova, te su se navedenim redoslijedom rasporedili od drugog do petog mjesta. Velemajstor Saša Martinović nikako ne može biti zadovoljan rezultatom. Kao prvi nositelj zauzeo je tek 6. mjesto sa 6,5 bodova, a jedini poraz doživio je baš protiv Rogulja u šestom kolu, gdje je pobjednik turnira ponovno crnim figurama ostvario jednu od svojih ključnih pobjeda na natjecanju. Spomenut ću još da se među najuspješnije na turniru pomalo neočekivano ugurao Slovenac David Murko, koji je sa 6,5 bodova zauzeo 7. mjesto na konačnoj ljestvici. Tokom turnira nije konkurirao za vrh, nego je u samom finišu uz malo sreće sa ždrijebom bljesnuo na spomenutu poziciju.

NASTUP PREDSTAVNIKA KONČARA
Jedini predstavnik Šahovskog kluba Končar bio je mladi majstorski kandidat Filip Cvitković. Nakon vrlo dobrog 3. mjesta na nedavnom turniru u Topuskom, 28. mjesto u Humu definitivno nije rezultat koji zadovoljava očekivanja od našeg mladog igrača. Startao je slabo ostvarivši tek jednu pobjedu, remi i poraz u uvodna tri kola. Najgore se proveo protiv domaćeg fidemajstora Damira Samovojske u trećem kolu, kada je prepasivno reagirao na nekorektnu protivnikovu žrtvu pješaka na samom početku partije. Imajući u vidu Cvitkovićeve nastupe sa ranijih turnira, loš početak nije bio znak za uzbunu, jer je naš igrač nekoliko puta vrlo uspješno isplivao iz teške rezultatske situacije. Koliko može biti opasan nakon lošeg starta, pokazale su naredne tri pobjede. Pobjede ostvarene u četvrtom i šestom kolu bile su prilično uvjerljive i zaslužene, od kojih je ona u šestom ostvarena protiv majstorskog kandidata Ivana Kalajžića, igrača koji je remizirao sa pobjednikom turnira i do tada bio jedan od konkurenata za vodeća mjesta. Pobjeda u petom kolu ostvarena je uz veliku dozu sreće, ali pokazuje koliko Cvitković može biti taktički neugodan čak i kada se grčevito brani. U sami finiš turnira Cvitković je ušao sa vrlo dobrih 4,5/6 bodova i 10. mjestom na tablici. Baš kada se očekivalo najviše, Cvitković je pokleknuo u okršajima protiv ranije spomenutog fidemajstora Žana Tomazinija, te protiv majstorskog kandidata Mirka Raljića, također jednog od najuspješnijih na turniru, odmah poslije vodećih. Zanimljivo je napomenuti kako je Cvitković prošle godine uvjerljivo svladao Tomazinija, ali mu je ovaj put Slovenac uz ništa manje zasluge vratio milo za drago. Poraz od Raljića također je zaslužen i nakon njega Cvitković ostaje bez šansi za ozbiljniji plasman. U zadnjem kolu se nakon neoprezne i nervozne igre morao zadovoljiti remijem. Ukupni dojam daje do znanja kako je potrebno još rada na sistemima koje primjenjuje, a naročito crnim figurama, kojima je napravio vrlo loš skor 1,5/5. Prečesto se nalazio u pasivnim pozicijama, zapostavljao razvoj figura i nevoljko protivnicima prepuštao inicijativu, što je dovodilo do teških poraza. Bijelima je bio znatno uspješniji uz rezultat 3,5/4, igrajući puno bolje i aktivnije, te je tako ostvario lijepe pobjede. One su definitivno svijetle točke našeg predstavnika i dovoljan razlog da se njegov nastup, kao ni uspjehom, ne može nazvati katastrofom, već jednim prosječnim rezultatom. Nadajmo se ipak da će naš aktualni prvak, kao i ostali članovi kluba, biti znatno uspješniji na nadolazećim natjecanjima. Prvi slijedeći veliki ispit je sama završnica ligaške sezone u kojoj će Končarevci predvođeni trenutno najjačim igračem fidemajstorom Leom Pećnikom pokušati izboriti plasman u višu ligu, te tako ostvariti zacrtani cilj s početka nevedenog natjecanja.

F. Cvitković

One thought on “Open Hum na Sutli 2015

Comments are closed.