Končar ostvario cilj


 

     Odigrano je posljednje kolo 24. prvenstva Hrvatske u ekipnom šahu – 4. liga Centar A (seniori). Ekipa Končara je uspješno ostvarila zadani cilj, a to je plasman u 3. ligu. Kako je plasman osiguran još prošle nedjelje, zadnje je kolo bila i više nego dobra prilika da se najboljim igračima u klubu Končar priušti zasluženi odmor i kibiciranje. S druge su strane, priliku za nastup dobili oni igrači koji u natjecanju nisu imali previše odigranih partija. Od igrača iz standardne postave nastupili su tek Danko Brajdić i Zvonko Takač, dok su priliku na nastup dobili Peter Šribar, Vladimir Ostojić, Marko Sučec i Boris Orlandini.

     U goste nam je stigla ekipa ŠK Špansko predvođena s iskusnim majstorskim kandidatom Damirom Mravuncem. Dok su Končarevci bez imperativa ušli u ovaj meč, susjedima iz Španskog nije bilo svejedno – da bi osigurali opstanak u ligi, morali su ostati neporaženi. To im je pošlo za rukom. Ekipa Španskog, sastavljena od iskusnih igrača – amatera, slavila je rezultatom 4:2.

     Partiju prvenstva odigrao je na prvoj ploči Danko Brajdić, pobijedivši upravo Damira Mravunca. I ne samo to: osigurao je nevjerojatan učinak Končarevaca na prvoj ploči – 11 bodova iz 11 partija! Uz njega je jedinu pobjedu za Končar ostvario Vladimir Ostojić, u svojem prvom i jedinom ovogodišnjem dvoboju. Nažalost, ostali igrači nisu bili te sreće. Takač, Šribar, Sučec i Orlandini izgubili su svoje partije. Kod  Sučeca i Orlandinija se primjećuje nedostatak turnirskih partija, iako su obojica sposobna odigrati kvalitetno i kombinatorno. U to se imao prilike uvjeriti i aktualni državni prvak, Alojzije Janković, na nedavno održanoj simultanci u klubu. Veterani Šribar i Takač nisu impresionirali, ali to je razumljivo. Oba igrača trenutačno igraju na FIDE – rejting turniru u Domu športova, gdje im zasada ide jako dobro, stoga su im prioriteti  usmjereni na taj turnir. Ipak, treba im odati počast što su došli odigrati nedjeljne partije i odsjediti za stolom više sati u komadu, unatoč umoru, lošijem zdravlju i bogatom šahovskom iskustvu što su ga spomenuta dvojica (a, tu bih pribrojio i 83-godišnjeg Dražena Subotičanca i 65-godišnjeg Vladimira Ostojića) kroz dugi niz godina stekli. Takač zaslužuje respekt zbog i više nego dobrog učinka u ligi, čime je značajno doprinosio povoljnom razvoju situacije za klub u mnogim bitnim trenucima. I dakako, najveću počast od svih zaslužuje 84-godišnji Vladimir Šerbec, dugogodišnji klupski tajnik, na neki način alfa i omega ŠK Končar. O gospodinu Šerbecu bi se moglo puno toga lijepog napisati i izreći, a vjerujem da će u jednom od idućih izvješća biti napravljen poseban članak o njemu kao svojevrsno priznanje za izvanredan doprinos u svijetu šaha i utjecaju koji je ostavio na brojne generacije šahista širom Hrvatske. Gospodin Šerbec, dugogodišnji međunarodni šahovski sudac, oprostio se od aktivnog suđenja. Želimo mu dobro zdravlje i nastavak uspješnog klupskog šahovskog života.

zadnje kolo

zadnje kolo3

D. Augusta