Memorijal Hrvoje Plešnik i Lovro Cik


     U nedjelju 13.12.2015. godine u prostorijama ŠK Prigorje-Markuševec (Bidrovečka cesta 30, Zagreb-Markuševec) odigran je turnir u brzopoteznom šahu “Mremorijal Hrvoje Plešnik i Lovro Cik”. Bio je ovo 4. turnir ovakve vrste koje je ŠK Prigorje-Markuševec dosad organizirao i prvi turnir nakon više od 7 godina. Prijašnji turniri “Memorial Lovro Cik” organizirani su u razdoblju 2006.-2008. a igrali su se u zagrebačkom Domu Športova- dvorani za šah. U tih 7 godina mnogo se toga promijenilo, nažalost nije malen broj poznatih ljubitelja šaha koji su nas zauvijek napustili, ali u međuvremenu su na zagrebačku šahovsku scenu stasala nova lica, među kojima i pobjednik nedjeljnog turnira, 20-godišnji majstorski kandidat iz Markuševca Ivan Šelendić.
Prema riječima gospodina Božidara Harapina (ŠK Prigorje-Markuševec), organizatora i jednog od začetnika turnira, turnir je bio posveta dvojici uglednih članova ŠK Prigorje g. Hrvoju Plešniku (1955.-2014.) i Lovru Ciku (1938.-2005.). Jedna od želja koju je prerano preminuli Plešnik imao jest bila ta i da se obnovi turnir koji je sredinom prošlog desetljeća bio jedan od jačih turnira u brzopoteznom šahu na području Zagreba i okolice. Turnir je napokon zaživio, u ponešto skromnijem obliku, ali sa željom nazočnih da će se održavati u narednim godinama te da će postati prepoznatljiv i tradicionalan. Markuševački kraj jest po mnogočemu osobit stoga su i šahovska druženja odlična prilika za dodatnu promociju ovog zagrebačkog prigradskog naselja podno istočnih obronaka Medvednice.

     Na turniru je nastupilo 26 sudionika. Turniru su se odazvali gotovo svi sadašnji i bivši igrači ŠK Prigorje (braća Šelendić, Balen, Tušek, Biljak, Gršić, Lukačin…), kao i pomladak kluba. Također, bili su tu “provjereni” igrači iz ŠK Sveta Nedelja: Igor Ševo i Ivan Kalajžić. Boje ŠK Končar predstavljao je Filip Cvitković. Turnir se igrao po švicarskom sustavu s 9 kola i uz tempo igre od 10 minuta po igraču. Nakon nešto više od 3 sata igre i odigranih 9 kola, pobijedio je domaći predstavnik Ivan Šelendić (ŠK Prigorje-Markuševec), s osvojenih 8 bodova. Jedini i pomalo neočekivani poraz kojeg je mlađi od braće Šelendić doživio bio je onaj u prvom kolu protiv gospođe Mire Srebro. Prema ostalim natjecateljima nije bio toliko đentlmenski raspoložen te je nizom od 8 pobjeda uvjerljivo došao do prvog mjesta na turniru. Drugo mjesto, sa 7 osvojenih, bodova osvojio je Ivan Kalajžić, dok je treći bio Igor Ševo sa 6,5 bodova. Četvrto i peto mjesto pripalo je veteranima Damiru Mravuncu (ŠK Špansko) i Milanu Tušeku (ŠK Prigorje) sa po 6 osvojenih bodova. Naš Filip Cvitković je zauzeo šesto mjesto, sa 5,5 bodova. Cvitković može biti djelomično zadovoljan ostvarenim učinkom, veći dio turnira igrao je u promjenjivoj formi i na kraju mu je zamalo izmakla novčana nagrada. Nakon 8. kola i sretne pobjede u potpuno izgubljenoj poziciji protiv bolešću iscrpljenog Tea Balena, Cvitković je sa 5,5 bodova i bijelim figurama dočekao vodećeg Ivana Šelendića, nadajući se da pobjedom može doći i do 3. mjesta. Taj se korak za našeg igrača pokazao ipak nepremostivim, protivnik je bio raspoloženiji. Zanimljivim izborom otvaranja (Budimpeštanski gambit, 1.d4 Sf6 2.c4 e5!?) što ih s crnim figurama primijenjuje, Šelendić je iznenadio mnoge pa i našeg Cvitkovića. Tako je potpuno zasluženo došao do pobjede na turniru, čime pokazuje da je već duže vrijeme jedan od najboljih igrača kojeg je ŠK Prigorje iznjedrilo u posljednjih nekoliko godina te da za budućnost šaha u Markuševečkom kraju ne treba strahovati.

     Magla je prekrivala Markuševečki kraj ove prosinačke nedjelje i priječila prodor sunčevim zrakama. Niti popodnevni sati nisu donijeli sunca, premda ga je u okolnim dijelovima Medvednice bilo u izobilju. Ali magla u Bidrovcu je bila jača. Nadam se da će se organizatori turnira pobrinuti da se turnir iduće godine održi u toplijem dijelu godine kako bi posjetitelji mogli uživati u čarima ovog kraja te nastaviti druženja u obližnjim ugostiteljskim objektima, pa zašto ne i na samoj Medvednici!

KONAČNI POREDAK:
1. Šelendić, Ivan     8
2. Kalajžić, Ivan     7
3. Ševo, Igor     6.5
4. Mravunac, Damir     6
5. Tušek, Milan     6
6. Cvitković, Filip     5.5
….
Domagoj Augusta