53. Memorijalni brzopotezni turnir Mijo Udovčić


MEGA2016Leo Pećnik protiv najboljeg hrvatskog igrača Ivana Šarića

Šahovska godina tradicionalno počinje najvećim i najjačim brzopoteznim turnirom u Hrvatskoj koji se održava u čast prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića. Na ovogodišnjem je, 53. po redu, koji se održavao u Zagrebu, 02.01.2016. nakon dugo vremena predstavnika dao i ŠK Končar. Tome je tako jer je i za sam nastup u finalu potrebno proći teške kvalifikacije. Kvalifikacije su održane 20.12.2015., te sam diobom drugoga mjesta osigurao nastup u finalu.
Finale se, kao i kvalifikacije, igralo na 5min po igraču za cijelu partiju. Automatski su nastup u finalu osigurali 10 najboljih sa prošlogodišnjeg finala (Bosiočić, Brkić, Cvitan, Janković, Kovačević, Kožul, Stević, Palac, Rogulj, Jovanović), 6 igrača iz kvalifikacija (Blažeka, Pećnik, Livaić, Jakić, Jovanić i Vernački), te još 12 igrača sa pozivnicom organizatora (među inima i naši velemajstori Šarić Ivan, Šarić Ante, Martinović, Zelčić i dr.). Navedenih je 28 igrača (16 velemajstora, 5 međunarodnih majstora, 6 FIDE majstora i jedan nacionalni majstor) igralo Berger sustavom („svako sa svakim“).
Nakon višesatne borbe pobijedio je sa 21,5 bodova Šarić Ante, dok je drugi sa istim brojem bodova bio njegov prezimenjak Šarić Ivan. Treće mjesto podijelili su naši reprezentativci Stević i Kožul. Autor ovih redaka sakupio je 6 bodova (3 pobjede, 6 remija i 18 poraza) što nije bilo dovoljno za više od posljednjeg mjesta. Ipak, zadovoljan sam jer sam napravio nekoliko „skalpova“ (pobjede protiv velemajstora Jovanića i Jovanovića, te remiji sa velemajstorima Kožulom, Rogićem i Cebalom) i čak zaradio 20 blitz-rating bodova. Turnir je bio superjak, pa je šteta što su prostorije za igru u Masarykovoj ulici bile pretijesne za sve koji su htjeli vidjeti ovaj pravi šahovski spektakl.

U rubrici partije i natjecanja donosimo partiju Jovanović-Pećnik

Ante-Šarić

Pobjednik turnira – Ante Šarić

Leo Pećnik