Otvoreno prvenstvo Čakovca 2016.


Krajem prvog mjeseca održalo se drugo po redu Otvoreno prvenstvo Čakovca. Format natjecanja je bio petak-subota-nedjelja, 7 kola, Švicarac; vrlo zahvalan format za vikend-turnire, gdje se ne zahtijeva cjelotjedno odsustvo od ostalih obveza, a opet se stigne odigrati partija u nešto duljem tempu igre (30 minuta + 30 sekundi za svaki odigrani potez). Kompromisno rješenje koje će sigurno biti zanimljivo i ubuduće.

Prvenstvo Čakovca igrano je u njihovom hotelu Park, najvećem čakovečkom hotelu, uz popust na smještaj za sudionike turnira. Sudionici su mogli biti zadovoljni onime kako je to izgledalo i kako je to bilo organizirano. Bilo je dovoljno sudačke ekipe, po njihovim riječima prvih deset ploča su prenošene u cijelosti; organizor, g.din Rudolf je bio vrlo susretljiv tokom čitavog turnira; na licu mjesta moglo se kupiti šahovski sat po 260 kn. Jedina zamjerka bilo je nešto slabije osvjetljenje u samoj dvorani. Čitav hotel ide u rekonstrukciju, gradit će se novo krilo, dobit će se ekstra zvjezdica, dvorana u kojoj je igrano bit će preuređivana; i u planu je, po riječima organizatora, ponoviti ovakav turnir i sljedeće godine. A isti tim razmatra i organiziranje turnira u obližnjim toplicama, u Sv. Martinu na Muri; u igri su i ovakav vikend-aranžman, i cjelotjedni, veći turnir.

Nastupilo je čak 34 mlađih kadeta i 17 kadeta, uz 47 seniora, od čega jedan velemajstor i petorica FIDE majstora. Mlađih bi dobnih skupina bilo sigurno i više, no, u zadnji je čas u istom terminu organizirano i školsko prvenstvo Zagreba i kadetsko prvenstvo Zagreba.
Nakon sedam kola, prvo je mjesto osvojio Jurica Srbiš iz Koprivnice, sa 6 1/2 bodova, pola boda ispred Georgha Mohra, a bod i pol ispred Marka Sokača i garešničanskog prvaka Hrvoja Vlahova. U subotu navečer, nakon petog kola službenog turnira, održan je i cuger turnir, kojega je s visokih 8 1/2 iz 9 osvojio Mohr.

Napravio sam 3 1/2 iz 7, performance rating mi je 1970. S jedne strane zadovoljan sam igrom, zaista osjetno bolje, nego ranije. S druge strane, u tri partije naletio sam na vrlo nepoznate varijante, tj. stvari koje jednostavno još nisam stigao proći – jednu od tri varijante Rossolima, i dvaput Scheveningen. Na turniru sam osvojio bocu vina. Ja ne pijem alkohol, ali odlično mi je poslužila jer sam je proslijedio ljubaznom mehaničaru koji me došao pokupiti iako je bila nedjelja navečer i dovezao do svoje radione. (naime, Stipe je imao problem s automobilom na putu do Čakovca, koji ga ipak nije omeo u dobrom nastupu op.ur.).

Stipe Pavičić