Prijateljski meč ŠK Sveta Nedelja – ŠK Končar


sportski_centar

Gostovanjem u Svetoj Nedelji, ŠK Končar je odradio još jedan prijateljski meč u brzopoteznom šahu. Ovakvi su događaji hvalevrijedni i u dugoročnom je planu Kluba da se nastave održavati jer promiču prijateljstvo među klubovima što je u interesu cjelokupnoj šahovskoj zajednici. Susret je organiziran na poziv Igora Ševe, voditelja šahovskog kluba Sveta Nedelja i jednog od najpoznatijeg trenera, organizatora i promotora šaha u okolici Zagreba. FIDE-majstor Igor Ševo dugogodišnji je šahovski poznanik i slobodno bismo mogli reći prijatelj mnogih članova iz aktualne postave ŠK Končar. Ševo, Zamostni, Dugandžić i Kober činili su do prije nekoliko godina okosnicu šahovskog kluba Samobor, a nije na odmet spomenuti i dugogodišnje prijeteljstvo Igora Ševe s našim Leom Pećnikom koje se veže još od Pećnikovih kadetskih dana. Također, jedna od poveznica je i neprežaljeni trener Vladimir Bukal, koji je odgojio brojne generacije zagrebačkih šahista iz Zagreba i okolice, pa su tako među njegovim brojnim učenicima našli neki akteri ovog meča. Kako je u ŠK Samobor došlo do određenog zasićenja, kod Igora Ševe se prije nekoliko godina razvila ideja o formiranju (obnavljanju) kluba u Svetoj Nedelji, koji je u projekt krenuo s nevjerojatnim entuzijazmom jasnim namjerama o razvoju i unaprjeđenju šaha u toj sredini. Zasad je i više nego uspješan u svemu što je naumio; povukao je svoje suigrače iz Samobora u novi klub, stvorio jaku školu šaha koja je prepoznatljiva u državi, organizirao mnogobrojne prijateljske turnire itd.

Meč se odigrao u prostorijama Športskog centra Sveta Nedelja u vrhunskim uvjetima. Igralo se na 8 ploča, ševeninškim sustavom igre (svatko sa svakim) dvokružno. Tempo igre bio je klasični “cuger” – 5 minuta po igraču, bez dodataka po odigranom potezu. Nakon 8 dvostrukih kola i ukupno 128 odigranih partija, favorizirani domaći sastav je uvjerljivo slavio, rezultatom 79,5:48,5. Ipak, treba napomenuti da tolika razlika nije skroz realan odnos snaga između tih dviju ekipa. Končarevci su došli ponešto oslabljeni, izostankom Filipa Cvitkovića i Bruna Pavčevića, dok su kod Svete Nedelje izostali Daniel Vojak i Hrvoje Požgaj. Također, jedan od faktora koji je pridonio lošem konačnom rezultatu jest nedovoljna uigranost većeg broja članova našeg kluba na tempu od 5 minuta bez dodataka. Bez obrzira na sve, pobjeda domaćina se očekivala, tim više što su im na prve tri ploče zaigrali super iskusni cugeraši (a po godinama još dovoljno mladi) Ivan Kalajžić, Jan Zamostni i Igor Ševo. I na nižim pločama, ekipa Sv.Nedelje bila je po sastavu i kvaliteti igrača ujednačenija: Alojzije Pavlović, braća Ivan i Tomislav Jazvić, mladi Viktor Leskovar i iskusni Drago Rančić. ŠK Končar je nastupio u sastavu: Leo Pećnik, Boris Dugandžić, Krešimir Starčević, Danko Brajdić, Domagoj Augusta, Zvonko Takač, Marko Sučec i Vjekoslav Novak. Dugogodišnje iskustvo trojice ponajboljih igrača Svete Nedelje i vrlo dobro ukomponirana kombinacija znanja, taktičke pripremljenosti i urođene cugeraške vještine, pokazao se nepremostiv jaz za ekipu ŠK Končar. Kod domaćina je Jan Zamostni postigao 14,5 bodova (iz 16 partija), a tek su nešto “slabiji” učinak ostvarili Igor Ševo (13,5 bodova), Ivan Kalajžić (13 bodova). Kod ekipe Končara najbolje su se snašli, očekivano, Leo Pećnik i Krešimir Starčević, udarne igle našeg kluba (rezultate možete pogledati u rubrici “partije i natjecanja” op.ur.).

Cijeli događaj protekao je u prijateljskoj atmosferi te uz druženje nakon odigranog meča. Usput je dogovoren uzvrat koji bi se trebao održati tokom ove godine u prostorijama ŠK Končar.

Domagoj Augusta