Seniorsko prvenstvo Grada Zagreba 2016.


zss
Prvenstvo Grada Zagreba za 2016. godinu ponudilo je osvježenje u formatu natjecanja. Umjesto uobičajenog turnira švicarskim sustavom, ove je godine sustav natjecanja bio znatno izmijenjen. Prvo se igrao kvalifikacijski turnir (švicarskim sustavom u 9 kola), na kojemu su 12 najbolje plasirana natjecatelja stekla pravo nastupa na finalnom turniru prvenstva Grada Zagreba. Njima su pridružena još 4 natjecatelja s pozivnicom Zagrebačkog šahovskog saveza te su tih 16 natjecatelja formirali roster za finale prvenstva Grada Zagreba. Finalni turnir se igrao prema Kup sustavu, na ispadanje.

Kvalifikacijski turnir je okupio 55 igrača, a od končarevaca su nastupili: Peter Šribar, Danko Brajdić, Marko Sučec, Vjekoslav Novak i Matija Sabljak. S rezultatima možemo biti djelomično zadovoljni jer su dva igrača uspjela izboriti finalni turnir, Šribar i Brajdić. Takač je bio nadomak plasmana, ali je nesretnim porazima u zadnja 2 kola ispustio svoju šansu. Sučecu i Sabljaku su turniri standardnog tempa novo iskustvo, tako da ne smijemo biti prekritični. Ukupni plasman: Brajdić 2. mjesto, Šribar 4. mjesto, Takač 23. mjesto, Sabljak 37. mjesto i Sučec 40. mjesto.

Na finalnom turniru Šribar je završio svoj nastup u osmini finala protiv Deana Zečevića, a Brajdić u četvrtfinalu, porazom od Mateja Blažeke koji će kasnije osvojiti prvenstvo Grada Zagreba za 2016. godinu.

Što se mog nastupa tiče, pružio sam agresivnu, napadačku igru s različitim žrtvenim motivima tako da su za tablom nastajale zanimljive i bogate pozicije. Sve u svemu, kad se zbroje oba turnira, zadovoljan sam pruženom igrom (ali ne i plasmanom). Bio sam borben i uz malo više koncentracije u ključnim trenucima mogao sam ostvariti i bolji rezultat.

Danko
Danko Brajdić