ŠK Zaprešić – ŠK Končar I 1:5


ŠK Končar se nakon odlične prošlogodišnje predstave vratio u III. Hrvatsku šahovsku ligu Centar A. Otvaranje ovogodišnje Lige donijelo nam je čvrsti ŠK Zaprešić. Meč je odigran 13.03.2016. u prostorijama Kluba Umirovljenika u Zaprešiću. Prostor za igru bio je vrlo dobar. Pojačani ŠK Končar istrčao je u postavi Pećnik, Dugandžić (povratnik iz redova Samobora), Starčević, Brajdić, Cvitković i Takač, dok je ŠK Zaprešić bio oslabljen neigranjem svojeg najboljeg igrača Romana Urukalovića. Time se autoru ovih redaka na prvoj ploči suprotstavio žilavi Denis „Zagi“ Jakupec. Sa popularnim Zagijem imam pozitivan skor, ali sam ga vrlo teško pobjeđivao (u zadnje 3 partije dva puta smo remizirali i jednom sam ga dobio). Na ostalim smo pločama također bili blagi favoriti, a posebno me zanimala partija našeg rutinera Takača i mlade zaprešićke nade Jambrešić Filipa.

Nakon dva sata igre imali smo prednost na 5. i 6. ploči (Cvitković i Takač), dok su se na ostalim pločama vodile rovovske bitke u granicama jednakosti. Boris „Dugi“ Dugandžić imao je malu, ali stabilnu prednost, Krešimir „Keki“ Starčević je igrao tipičnu poziciju iz varijante izmjene francuske obrane, dok je Danko Brajdić igrao svoju tipičnu poziciju iz kraljevo-indijskog napada. Moja je pozicija također bila poprilično izjednačena, čak ljepša za mojeg protivnika zbog lovačkog para i viška prostora. Međutim, nakon dva i pol sata igre moj protivnik vuče nekoliko nepreciznih poteza, te ga brzinski slamam sa dvije žrtve i neobranjivim napadom na kralja! Partiju pogledajte u komentaru. 1:0 za nas! U ostalim se partijama iskristalizirala Cvitkovićeva prednost, ali njegov protivnik Ilijaš nikako da popusti do kraja. Negdje u tom trenutku Keki, u dogovoru sa mnom, odbija remi jer nismo bili sigurni hoće li Cvit i Zvonko uspjeti pobijediti. Zvonko u nadmoćnoj poziciji ne nastavlja najbolje, misli da daje mat, ali mu protivnik redukcijom materijala prelazi u završnicu koja je, srećom, još uvijek malo bolja za nas. Cvit nakon 3,5 sata igre uspijeva slomiti upornog Ilijaša, ali negdje u istom trenutku Keki grubo griješi i dolazi u bezizlaznu poziciju. Dugi i Danko „cijede suhu drenovinu“, dok Zvonko iskusno prevodi mladoga Jambrešića u dobivenu topovsku konačnicu. Nakon 4 sata igre na semaforu svijetli 3:1 za nas. Pobjeda je u džepu jer je Danko uzeo figuru za dva pješaka i u najgorem slučaju će remizirati.

Dugi igra na sve ili ništa, čak dolazi na rub poraza, ali u topovskoj konačnici sa pješakom manje ispostavlja se da su njegovi pješaci brži. 4:1 za ŠK Končar! Danko u međuvremenu nije nastavio najpreciznije, te mu je protivnik uspio ući u poziciju top protiv lovca i topa. Ispostavilo se, međutim, da Danko zna sve finese ove pozicije koja je teoretski remi, ali u praksi se slabijoj strani teško braniti. Uz to, njegov se protivnik dosta slabo branio, te je poziciju izgubio za svega 20-ak poteza. Konačni rezultat 5:1 za ŠK Končar! Uvjerljiva pobjeda na neugodnom gostovanju uz dobru igru koja nam daje poticaj za predstojeće mečeve. Čestitke ekipi i zahvala domaćinu na gostoprimstvu.

Sljedeće nedjelje očekuje nas domaći meč protiv ekipe ŠK Samobor, a zanimljivost toga meča je što su čak 4 (!) naša igrača igrala za ŠK Samobor tijekom svoje karijere (svi znaju da su Dugandžić, Kober i Takač desetljećima bili nezamjenjivi samoborski prvotimci, ali malo tko zna da je i autor ovih redaka nekoliko kadetskih sezona odradio u tom klubu). Svakako nas očekuje zanimljiv meč!

Leo Pećnik