Murska Sobota 2016


Iako nemaju gotovo ništa navedeno na stranici koju hrvatski šahisti često posjećuju, na http://chess-results.com/Default.aspx?lan=1, Slovenci zapravo imaju vrlo živu i aktivnu scenu amaterskog i poluprofesionalnog šaha.
Na stranici njihovog saveza, na  http://www.sah-zveza.si/koledar/ , može se naći čak 75 (!) turnira samo za ožujak.

Šteta je da ih ne listaju i na chess-resultsima; bilo bi lakše popratiti tko se, kada i gdje prijavljuje.

Jedan od tih 75 bio je i Murska Sobota, odnosno Černelavci (seoce odmah pokraj Murske Sobote), 5. 3. 2016. Organizator je bio domaći klub, ŠD Radenska Pomgrad; tempo igre 7+3.

Lokacija je bila jedna slovenska krčma, prostor adekvatan za igru; po dolasku u 8 i 20 vidio sam da prijave još nisu ni počele, da će to biti oko 9, i čuo da “to svi već i znaju”. Ja to nisam znao. >:)
Sve je počelo u pola 10.

Igralo se 9 kola, švicarac, i bio je čak 61 natjecatelj. Kažem “čak” jer em je velik broj, em se mora uzeti u obzir da imaju toliko puno turnira naokolo; razlika je imati jednog Gospodara siječnja u Hrvatskoj pa tamo skupiti 130-ero ljudi, i imati 75 turnira pa na nekom od tih imati 61-og natjecatelja.

Pobijedio je mladi Matej Titan s gotovo stopostotnim učinkom, bod ispred klupskog kolege, FIDE majstora Denisa Gjurana, i bod i pol ispred Laszla Bekefija.

Ja sam napravio 5.5/9, rejtingiran kao 11. i završio turnir kao 16. Solidan rezultat, blizu tih okvira (iako ispod mojih ambicija, ali nadoći će i to, i još je rano); a i igra napreduje.

Prije ručka – hvaljeni domaći picek, i domaći matovilac s njim – pva dvadesetorica osvojila su i zgodne predmetne nagrade.

U tom paketu je i najveći cockpit cleaner kojega sam ikad imao

Mura2

Konačni poredak

Mura

A u obilasku hotela gdje sam bio sam naišao na agresivnog emua. Motao se lijevo-desno uz rub ograde što bliže meni.
Mura3

I još agresivniji par purica koje me nisu ispuštale iz vida
Mura4

Paun je bio smiren. On bi mogao igrati šah.
Mura5

Stipe Pavičić