Končar obranio Kup!


Kup2016

Šah Klub Končar (ekipa „Končar 1“) osvojio je Kup Zagreba za 2016. godinu i tako se drugi put zaredom plasirao se na Završnicu Kupa Hrvatske. ŠK Končar je ponovio uspjeh ostvaren prošle godine kada je po prvi put u samostalnoj Hrvatskoj došao do tog vrijednog rezultatskog ostvarenja.

„Končar 1“ je ostvario pobjede u svih 5 susreta te je sa maksimalnih 10 meč-bodova, uz 16,5 ukupnih (pojedinačnih) bodova, sigurno i uvjerljivo osvojio 1. mjesto. Odlučujućim se dvobojem pokazao onaj, igran već u prvom kolu. Tada je „Končar 1“ svladao „UHBDR 99. brigade“, a pobjednički bod Končaru donio je Danko Brajdić.

Kup Zagreba se igrao u razdoblju između 14. – 23. ožujka 2016. (ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom), u sali za šah Doma športova. Nastupilo je samo 6 ekipa, a uzme li se u obzir još i to da su dva kluba imala po dvije ekipe, broj klubova iz Zagreba koji su participirali na ovogodišnjem Kup natjecanju sveo se na prste jedne ruke – 4. Nažalost, interes klubova za uključivanjem u šahovske projekte u Gradu Zagrebu kao da iz godine u godinu jenjava; neki od utjecajnijih klubova u ZG šahu su se u međuvremenu i ugasili, dok drugi, nekoć stabilni, danas jedva egzistiraju. Razlozi što je tome tako su manje-više općepoznati. U svijetu toga, Šah-Klub Končar (p)ostaje jedna od rijetkih svijetlih točaka i pozitivnih primjera u razvoju i promicanju šahovske igre među širom populacijom a posebice djecom.

Pobjedničku ekipu sačinjavali su: Leo Pećnik, Boris Dugandžić, Krešimir Starčević, Danko Brajdić, Filip Cvitković, Bruno Pavčević i Zvonko Takač. Ono što ovom rezultatu daje posebni obol jest činjenica da nijedan igrač nije doživio pojedinačni poraz! Stoga je naslov pobjednika Kupa i više nego zaslužen, a s obzirom na rezultat, bilo bi čak i nepravedno izdvojiti samo jednog glavnog junaka. Ipak, s obzirom na pobjedu u, pokazalo se, odlučujućem dvoboju, mrvicu veće zasluge pripale bi Danku Brajdiću i to zbog činjenice da je tom pobjedom uvelike olakšao put svojem timu ka osvajanju još jednog trofeja. A ne treba zanemariti niti predsjednika Krešimira Starčevića koji je ostvario stopostotan učinak, 3 pobjede iz 3 partije!…

Jedan od dva kluba koja su imala i drugu ekipu bio je ŠK Končar. Novooformljena ekipa „Končar 2“ na kraju je zauzela posljednje, 6. mjesto, no rezultat ne treba previše zabrinjavati. Nije zgorega za spomenuti da je priliku i slast igranja na nekom seniorskom natjecanju po prvi puta osjetio i mladi 11-godišnji Lovro Alfirević, novi izdanak Končarove šahovske škole. Vjerujemo da će malome Lovri ovaj nastup dati dodatni podstrek za daljnje bavljenje šahom te mu želimo čim više uspjeha u na predstojećim turnirima.

Poredak:
1. mjesto: „Končar 1“ 10 (16,5/20),
2. mjesto: „UHBDR 99. Brigade“ 8 (15),
3. mjesto: „Špansko“ 6 (11,5)

Završnica Kupa Hrvatske na rasporedu je od 4. – 8. svibnja 2016., a igrat će se na Malom Lošinju. Završnica Kupa tradicionalno se održava u sklopu šahovskog festivala te se ovo godine po prvi pu održava na nekom od otoka sjevernog Jadrana. Na Kupu Hrvatske nastupit će svi prvoligaški klubovi, kao i svi klubovi pobjednici županijskih kupova. Može se reći kako je Kup Hrvatske možda i jedino pravo natjecanje koje nudi širu sliku stanja klupskog šaha u Hrvatskoj, budući da će se na jednom mjestu okupiti svi ponajbolji hrvatski šahisti (profesionalci), ali i šahisti-amateri tj. šahovski entuzijasti koji godinama pridonose razvoju ove plemenite igre u svojim sredinama.

Domagoj Augusta