Sladki Vrh 2016.


vrh2

Sladki Vrh, mjestašce na sjeveru Slovenije, domaćin je tradicionalnom i (neuobičajeno) jakom turniru u brzopoteznom šahu, koji se odvija svakog proljeća.

Na Uskršnji ponedjeljak okupilo se preko stotinu natjecatelja, u čitavom rasponu od velemajstora (Palac i Zelčić) i jedno petorice-šestorice intermajstora, pa sve do vankategornika; od veterana do školaraca i kadeta.

U zadnjem kolu na prvom stolu o pobjedniku su odlučivali Mladen Palac i jedna od naših mladih nada, 21-godišnji FIDE majstor Matej Blažeka. Palčeva Španjolka bila je uspješna i uzeo je naslov s 9 bodova iz 11 partija.
Matej je nedavno navratio do Končara na jedan od našii turnira nedavno, no, taman se poklopilo da ja taj dan nisam ondje bio, pa smo se mimoišli i upoznali tek u Sloveniji.

Ondje smo nas dvojica prokomentirali sve što se vidjelo, tako da ovaj put imate kolaboraciju dojmova.
Prostor za igru bio je adekvatan. Dovoljno prostora za igru (dovoljno mjesta za prve table), dobro osvjetljenje.
Kod osvjetljenja organizatorima će kroz ovaj dio sezone uvijek pomoći i sve ljepše vrijeme.

Sve je teklo glatko, bez zastoja. 11 kola uz 10 minuta po igraču zaista potraje.

I, nagradni fond je nešto čime je Matej bio zadovoljan. Ja osobno kod izbora turnira na to dosad nisam obraćao pažnju, pa nisam ni navodio tko je koliko nagrađivao. On je pozbrajao da zna uzeti i preko 1000 kn na raznim turnirima tokom mjeseca. Jedan od pluseva tu je i što mu brzopotezni šah leži; blitz rating mu je 100 bodova viši od regularnog.

Matej, inače, ima neke originalne ideje oko igranja cugera. Jedna od stvari koju radi je da je učio (i vježbao) povlačiti poteze i lijevom rukom, za situacije kad je bijeli. I smatra kako to pomaže u cugeru.
Naravno, već od zadnjeg četvrtka svi u Končaru isprobavamo tu metodu!

Uz to, razmatra uzimanje godine dana pauze da se posveti baš šahu i već ima okvirni plan za tu godinu. Nakon bogatog iskustva (spomenuo je da je u razdoblju od 2011.-2014. odigrao vjerojatno najviše turnirskih partija u HR), i potom takve jedne nadgradnje na to, bilo bi svakako zanimljivo pratiti koliko će daleko dogurati!

Kompletni rezultati

vrh1Prve ploče prije prve partije, Palac i Zelčić

Bio sam ovaj put 44., 6 iz 11; vrlo blizu očekivanog (38.) plasmana, i u toj grupi.
Dobio sam kroz turnir dvije ponude remija, jednu prije partije od drugokategornika, jednu nakon što je protivnik nakon 7-8 poteza uzeo jednog pješaka i ušao u komplikacije. Obje sam odbio, obje sam partije dobio.
vrh3Vrlo pohvalne upute o korištenju mobitela (i Interneta) i bontonu!

vrh4Stari znanac u hotelu u kojem sam bio. Gleda jesu li zaslužili onolike zvjezdice

vrh5I žućkasto(smećkasto)-crni krmci u slovenskom polju. Krajolik je, s jezerima, ribnjacima i ribarskim kućama, kućicama za labudove i slično, vrlo lijep.

Stipe Pavičić