Popolana 2016


istra
“Proteklog vikenda od 22. do 24. travnja u u organizaciji Saveza sportova grada Rovinja održana je deseta «Popolana», tradicionalna sportsko-rekreativna manifestacija zabavnog i humanitarnog karaktera. U sklopu te manifestacije svoje mjesto pod suncem je našao i brzopotezni šahovski turnir koji je privukao 23 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije, među kojima i dva velemajstora, Marina Bosiočića i Nenada Ferčeca.

Turnir se igrao po švicarskom sustavu 13 kola, s vremenskim ograničenjem 5 minuta po partiji te fondom nagrada od 3000 kuna. Samo natjecanje, kao uostalom i cijela manifestacija, je prije svega bilo humanitarnog karaktera i sav novac od kotizacija namijenjen je Društvu osoba s invaliditetom grada Rovinja. Takav karakter natjecanja je privukao i potpisnika ovih redova da se okuša na šahovskom turniru, iako je potpuni šahovski amater koji nikad prije nije nastupio na nekom službenom turniru, a još manje je ljubitelj brzopoteznog šaha koji skoro uopće ni ne igra. Shodno tome, moji ciljevi i očekivanja su postavljeni vrlo nisko – pokušati ne pasti bez ispaljenog metka i ostvariti prvu pobjedu u službenim natjecanjima te ako je ikako moguće ne biti posljednjeplasirani na turniru.

Rovinj 2016-Jurisic

Obzirom na ciljeve, sam nastup je protekao prema očekivanja. Malo je reći da me u početku oprala trema. Bilo je tu svega, od gubitaka partija ilegalnim potezima do poklanjanja figura kao pomahnitali djed mraz smile emoticon Ipak, kako je turnir odmicao i razlika u šahovskom znanju između mene i mojih protivnika bivala sve manja, polako sam se počeo opuštati, odigrao sam nekoliko pristojnih partija i na kraju došao do toliko priželjkivanih prvih službenih pobjeda. Na kraju 3 boda iz 13 partija je bilo dovoljno za pretposljednje 22. mjesto, tako da možemo reći i da je ovaj drugi cilj bio ispunjen.

Turnir je inače osvojio velemajstor Marin Bosiočić koji je sa 13 bodova iz 13 partija pregazio konkurenciju kao plitak potok i zasluženo ponio titulu pobjednika. Pratili su ga velemajstor Nenad Ferčec sa 11.5 te internacionalni majstori Miroslav Žufić sa 10, Nenad Dorić sa 9 i Goran Mufić sa 8 bodova. Samo natjecanje je proteklo u vedroj i prijateljskoj atmosferi bez ijedne intervencije suca, a da je sve prošlo u najboljem redu najviše zasluga ide organizatoru, ŠK Batana iz Rovinja. Vidimo se na 11. Popolani sljedeće godine…”

Rovinj 2016-Jurisic (2)
Igor Jurišić