Završnica Kupa Republike Hrvatske


Kup RH (3)

Zahvaljujući osvajanju Kupa Grada Zagreba za 2016. godinu, šahisti KONČARA nastupili su na Finalu kupa Republike Hrvatske odigranom početkom svibnja u Malom Lošinju. U vrlo jakoj konkurenciji 26 klubova, pretežno prvoligaša, ŠK KONČAR podijelio je 15. mjesto s 5 meč-bodova. Rezultat je to u okvirima očekivanja jer ŠK Končar bio je 17. rangirana ekipa.
Za ekipu KONČARA igrali su Leo Pećnik, Boris Dugandžić, Krešimir Starčević, Danko Brajdić, Bruno Pavčević i Zvonko Takač. Priliku za nastup dobili su svi prijavljeni igrači, a u nastavku je naveden kratak pregled njihovih nastupa.

Kup RH

Kapetan Leo Pećnik razmazio nas je svojim izvanrednim rezultatima prošle sezone te u ovogodišnjem ligaškom natjecanju. Na ovom turniru Leo je ostvario za njegove standarde skroman rezultat od 1/5 bodova. Ipak, ako pažljivije pogledamo rezultat uopće nije tako loš. Treba imati na umu kako je Leo imao tri izuzetno teške partije s crnim figurama: velemajstori Ante Šarić (ŠK Mornar) i Ante Brkić (ŠK Vinkovci), te nadolazeći mladi as FM Leon Livaić – trenutno možda i najveća nada hrvatskog šaha (ŠK Konaki). Taktički remi protiv Tesle u meču sa Šibenikom donio nam je pobjedu u meču, a Leovo igranje na prvoj ploči olakšalo je igru ostalim našim igračima.

Boris Dugandžić „Dugi“ ostvario je 2/4 boda. Nakon poraza u prvom kolu protiv Julijana Plenče, Dugi je stabilizirao igru te uz remi protiv neugodnog Zorana Zelenike (Straža Hum na Sutli) te važnu pobjedu protiv imenjaka Grgurevića (Šibenik) ugradio svoj veliki doprinos u naše dvije ekipne pobjede.

Pisac ovih redaka ostvario je također 2/4 boda u solidnu berbu +11.6 ELO bodova. Nakon uvodnog remija i solidne igre protiv Denisa Brulića (ŠK Mornar), uslijedila je teška i s(p)retna pobjeda protiv Damira Samovojske (Straža Hum na Sutli). Poraz protiv Branka Vlaića (Šibenik) nasreću nije ostavio utjecaja na konačni plasman jer je ekipa iznijela pobjedu u tom meču.

Odličnu igru i dobru formu pred ZG Open pokazao je Danko Brajdić (2.5/4) koji je iznimnim strpljenjem i boljom kondicijom u dubokoj završnici sačuvao remi protiv Mire Bobanca (ŠK Mornar) te ostvario meča vrijednu pobjedu protiv Šibenčana Dragana-Mirka Klišanina. Svakako vrijedi pogledati partiju protiv IM Esada Gorića (ŠK Vinkovci), gdje je Danko u Pertosjanovom stilu došao do elegantne pobjede. Šteta zbog poraza protiv mladog Lovre Turčina u meču sa ŠK Konaki – Novo Virje gdje je propušten dobitak u potezu. Taj meč odredio je i konačni plasman Končara na tablici, te pokazao kako rezultat u šahu vrlo često ovisi o trenutnom momentu nadahnuća ili nepažnje igrača. Sve u svemu, odlična berba +14.4 ELO bodova i majstorski rating performans 2288, bravo Danko!

Mladi Bruno Pavčević ostvario je rezultat 1/4 boda uz po dva remija i poraza. Bruni je ovo bio prvi veći ekipni seniorski turnir gdje je pokazao hrabru i beskompromisnu igru, a rezultatski se svakako ističe remi s iskusnim španerom i osvajačem nekoliko većih Open turnira – Ivom Jelečevićem (ŠK Straža Hum na Sutli). Poput Danka, Bruno je bio blizu pobjede u meču s Emanuelom Hladnićem (ŠK Konaki), a uvjeren sam kako će mu se uskoro i revanširati na pojedinačnom juniorskom prvenstvu Hrvatske 😉

Rutiner Zvonko Takač ostvario je polovičan uspjeh od 1.5/3 boda te zaradio +1.4 ELO boda. Vrijednom pobjedom crnim figurama protiv Josipa Krkleca (ŠK Straža), olakšao nam je put do pobjede u meču. U partiji s Davorinom Bubalovićem (ŠK Vinkovci) hrabro je pokušao žrvom kvalitete u realno „beton-remi“ poziciji „potegnuti“ za konačan rezultat 2-2 u meču protiv favoriziranog protivnika. Nažalost, na kraju nije na uspjelo, no takav pristup igri vrlo je cijenjen u ekipnom šahu: praktički je svejedno ako se izgubi meč 1.5-2.5 ili 1-3, a rezultatom 2-2 donosi se vrijedan meč-bod za ekipu. Bravo Zvonko!

Prvo mjesto na Kupu s 11 meč-bodova osvojila je ekipa ŠK Zagreb iz koje se odlučujućim pobjedama u mečevima s direktnim konkurentima izdvojio GM Robert Zelčić. Slijedili su ŠK Liburnija, Rijeka, GŠK Solin Cemex i ŠK Mornar, Split s 9 meč-bodova. Svakako je vrijedan spomena fenomenalan rezultat velemajstora Marina Bosiočića (ŠK Rijeka) s maksimalnih 6/6 bodova na prvoj ploči i rating performans 3213 ELO bodova!
Osim glavnog turnira, održano je i Ekipno brzopotezno prvenstvo Hrvatske. Odličnim igrama oduševio je Leo Pećnik, uzvrativši GM Anti Šariću za poraz na Kupu, te Bruno Pavčević (obojica 5/9). Solidan nastup Danka Brajdića (3.5/9) i slabašno moje izdanje (1.5/9) na kraju su bili dovoljni za solidno 7. mjesto, u skladu s ratingom ekipe.

Kao treće natjecanje, održan je Festival HŠS-a za 2016. koji je svojevrsni ekvivalent nekadašnjim „radničkim igrama“. Naši prijatelji Mladen Trempetić i Krunoslav Kunšetk iz ŠK Ban Jelačić, Zaprešić naposljetku nisu mogli do prvog mjesta koje je zasluženo zauzeo domaćin ŠK Lošinj.
Za pohvalu je svakako i odlična organizacija turnira od strane Hrvatskog šahovskog saveza te poduzeća Lošinj Hotels & Villas. Sve šahovske aktivnosti prošle su u fair-play ozračju.

Končarevci su ujedno posjetili Muzej Apoksiomena. Brončani kip (2. stoljeće prije Krista) mladog atlete Apoksiomena jedinstveni je nalaz na Jadranu, ali i u svijetu. Pronađen je u podmorju otočića Velih Orjula na dubini od 45 metara. Svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe ovaj se kip izdvaja kao iznimno kvalitetno umjetničko djelo. Pri pronalasku kip je bio očuvan u cijelosti, nedostajao je samo mali prst lijeve ruke, a na stopalu desne noge još je bio pričvršćen dio izvorne brončane baze, koja je bila rastavljena.

Kup RH (4)

K. Starčević