Zagreb Open 2017 – 2. Memorijal Krunoslav Hulak


220px-Krunoslav_Hulak_1983

Završio je međunarodni šahovski turnir „Zagreb-Open“. Tradicionalni međunarodni šahovski turnir koji se godinama održava u glavnom gradu Hrvatske, a od prošle godine nosi naziv „Memorijal Krunoslav Hulak“, okuplja najjača imena hrvatskog šaha, ali i sve veći broj jakih šahista s različitih dijelova svijeta. Ovogodišnji „Zagreb-Open“ po imenima, ali i po broju kvalitetnih partija, možda je bio i najjači u zadnjih nekoliko godina. Na turniru je nastupilo 190 sudionika (prijavljenih je bilo preko 200), među kojima 19 velemajstora i 15 međunarodnih majstora. Od, u šahovskom svijetu priznatih domaćih imena, nastupili su naši top velemajstori: Zdenko Kožul, Hrvoje Stević, Ante Brkić, Saša Martinović, Davorin Kuljašević i drugi. Pozornost ovog turnira privlači i pojava nekih zvučnih međunarodnih imena, a ove godine su to bili Izraelac Evgeny Postny, Srbin Nikola Sedlak, te legendarni ukrajinski velemajstor Oleg Romanishin.

Turnir se održavao u razdoblju od 30. studenog do 7. prosinca, a igran je, već treću godinu zaredom, u sali Akademije „Dragutin Šurbek“, prostoru prikladnom za igru za turnir ovakvog ranga. Iako uvjeti u kojima se igralo možda i nisu top-klase na kakve su naviknuli igrači međunarodnog kalibra, organizatorima se nema što zamjeriti, u datim okolnostima potrudili su se da turnir prođe na zaista jednom visokom nivou. Igralo se 9 kola po FIDE- varijanti švicarskog sustava, svih 8 dana u večernjim terminima, a jedno je kolo odigrano i u dnevnom terminu. Tempo igre bio je standardni: 90 minuta po igraču za 40 poteza te još pola sata do kraja partije, uz vremensku bonifikaciju od 30 sekundi po odigranom potezu počevši od prvog poteza, po igraču.

Kao što se moglo i očekivati, u borbu za vrh poretka uključilo se više igrača, mahom velemajstora. Nakon 9 odigranih kola na diobi prvog mjesta našla su se šestorica, a prvo je mjesto, prema dodatnom kriteriju pripalo mladom zadarskom velemajstoru Saši Martinoviću. U vrhu poretka, s istim brojem bodova kao i pobjednik turnira, su se našli Nikola Sedlak, Blažimir Kovačević, Zdenko Kožul, naturalizirani Belgijanac Vadim Malakhatko te Ante Brkić.

Turnir je okupio i poveći broj mladih nada hrvatskog, ali i inozemnog šaha. Među njima vrijedni posebno istaknuti nastupe 18-godišnjeg Jadranka Plenče, vršnjaka mu iz Indije Karthika Venkataramana koji je sakupili 6,5 bodova, a nije na odmet spomenuti i nastup Poljakinje Anne Kubicke, također 18-godišnjakinje koja je osvojila prvu nagradu u konkurenciji šahistica. No i još mlađi šahisti dolaze, pa su tako na turniru vrlo zapažene rezultate ostvarili 16-godišnja Ena Cvitan, 13-godišnji Slovenac Jan Marn (oboje su imali po 5,5 bodova), te 10-godišnji Borna Franc koji je osvojio respektabilnih 4,5 bodova!

Šah Klub Končar bio je zastupljen s četvero predstavnika: Leo Pećnik, Filip Cvitković, Danko Brajdić i Zvonko Takač. Najbolji rezultat je polučio Leo Pećnik, koji se je sa 6 osvojenih bodova našao na diobi 21.-31. mjesta (29. mjesto). Možda i najbolji dojam od svih Končarevaca ostavio je Danko Brajdić, sakupivši vrlo dobrih 5,5 bodova, a koji se u jednom trenutku našao među igračima koji mogu konkurirati i za jednu od glavnih nagrada. Filip Cvitković imao je također solidan turnir, osvojivši 5 bodova, premda sam Filip baš i nije bio osobito zadovoljan razvojem situacije na turniru te svojim konačnim plasmanom. Zvonko Takač je također bio solidan: osvojio je 4 bodova, ali iz 7 partija. Nažalost, uoči 8. kola stigla je informacija o prometnoj nezgodi koju je Zvonko taj dan imao, zbog koje nije mogao popratiti samu završnicu turnira. Zvonku želimo što bezbolniji oporavak!

Za kraj vrijedi pohvaliti organizatore turnira koji su se doista potrudili da „Zagreb Open“ protekne u dobrom ozračju te da sudionici, kao i brojni posjetitelji, osjete taj jedan pozitivni duh i naboj koji naš tradicionalni zagrebački turnir već godinama nosi.

Konačni poredak (opći):
1. – 6. mjesto: S. Martinović, N. Sedlak (SRB), B. Kovačević, Z. Kožul, V. Malakhatko (BEL), A. Brkić – 7 bodova.

Konkurencija šahistica: Anna Kubicka (POL), Iva Videnova (BUL), Ena Cvitan – sve po 5,5 bodova, dioba 32. – 60. mjesta u ukupnom poretku, i td.

Juniori do 20 godina: J. Plenča i V. Khartik (IND) – 6,5 bodova (dioba 7. – 20. mjesta), i td.

Veterani iznad 60 godina: B. Vujaković, O. Romanishin (UKR) – 6,5 bodova, i td.

Kadetska konkurencija do 16 godina: Ena Cvitan, J. Marn (SLO) – 5,5, bodova, i td.

D. Augusta