Zadar Open 2017


Zadar_view_Pervan_HTZ1

Kraj je godine tradicionalno rezerviran za Zadar Open. Ovogodišnji je održan od 9. do 16. prosinca 2017.g. Igralo se klasičnim tempom od 90min + 30sec za svaki potez, 9 kola po švicarskom sistemu. Novost je bilo što se nije smjelo nuditi remi. Turnir je bio podijeljen na A turnir (igrači preko 2200 ELO rating bodova) i B turnir (igrači ispod 2300 ELO rating bodova), te su igrači između 2200 i 2300 mogli birati hoće li igrati A ili B turnir. Boje ŠK Končar branio je autor ovih redaka na A turniru.

Nastupilo je ukupno 137 igrača iz 16 zemalja od čega 7 velemajstora i 17 međunarodnih majstora. Obzirom sam bio rangiran kao 30. od 54 igrača na A turniru, protivnik u prvom kolu bio mi je naturalizirani belgijski velemajstor Vadim Malakhatko (3. nositelj) koji je netom prije Zadar Opena podijelio prvo mjesto na vrlo jakom Zagreb Openu. Bio sam crni i partija je relativno rano krenula neistraženim putevima, ali u strogo pozicionim obrisima. Međutim, sredinom središnjice uspio sam pokrenuti zanimljiv napad na bijeloga kralja, te sam čak bio na rubu prema pobjedi ali nisam pronašao više od remija vječnim šahom. Ipak, remi crnim figurama protiv jednog od favorita turnira je svakako bio uspjeh! Drugo kolo, nakon zanimljive partije gubim od jednog od najvećih talenata HR šaha, mladog međunarodnog majstora Leona Livaića, dok u trećem kolu pobjeđujem NM Ćurića u obostrano originalnoj partiji. Četvrto i peto kolo remiziram sa bosanskohercegovačkim IM Šutkovićem (triler partija gdje smo obojica mogli pobijediti, a zadnjih se desetak poteza igralo na 30sec) i indijskim igračem Sahil Tickoom tako da sam u drugu polovicu turnira krenuo sa 2,5 boda iz 5 partija. Nisam bio nezadovoljan jer sam smatrao da igram bolje od trenutnog rezultata. Šesto kolo donosi mi za protivnika indijskog velemajstora Anuraga gdje gubim nakon velike borbe (protvinik je jedan potez odigrao na 3sec, a jedan na zadnjoj sekundi!) i neprecizne igre u završnici. U sedmom kolu pobjeđujem mladog turskog igrača Tanriverdija nakon njegove slabe igre, dok u osmom kolu lako gubim od svojeg trećeg protivnika iz Indije – IM Kathmale Sameer. Zadnje kolo brzo remitiram sa slovenskim igračem Debevecom i tako završavam na diobi 34. mjesta sa 4 boda (+2, = 4, -3). Igrom u drugom dijelu turnira ne mogu biti zadovoljan.

A turnir je protekao u velikoj borbi za prvo mjesto koje su na kraju podijelili četvorica igrača (naši velemajstori Martinović i Brkić, te poljski i slovački međunarodni majstori Nguyen i Repka) sa 6,5 bodova. Po dodatnim kriterijima prvi je bio Piotr Nguyen, drugi Saša Martinović, a treći Ante Brkić. Ante je Brkić senzacionalno izgubio u prvom kolu od velike turske nade Can Isika (2005. godište!) ali je nevjerojatnom upornošću došao u zadnjem kolu u priliku da pobjedom bude sam pobjednik turnira. Navijao sam za Antea, ali nije nažalost uspio slomiti čvrstog Repku. Saša Martinović je jedini trenutak slabosti imao u partiji protiv Nguyena, dok je Piotr startao silovito sa 5/5 ali je tada doživio dva uzastopna poraza (Brkić, Repka) i činilo se da posustaje. Uspio se oporaviti pobjedivši Malakhatka i remiziravši sa Ticom u zadnjem kolu.

Posebno poglavlje treba posvetiti mladim hrvatskim međunarodnim majstorima Livaiću, Tici i Plenči koji su svi osvojili 6 bodova i dokazali da se ravnopravno mogu nositi sa etabliranim igračima. Iduće ih godine očekujemo u borbi za sami vrh! Također, treba spomenuti mlade nade iz Turske (Can rođen 2005.g. osvojio velemajstorski bal) i Mađarske (Krstulović rođen 2003.g. osvojio IM bal). Sentimentalno, treba spomenuti i nastup povratnika na Zadar Open nakon 2011.g. Vladimira Bukala jr. „Bukija“, a koji je sin našeg prerano otišloga „šahovskog oca“ Vladimira Bukala. Buki je turnir odigrao vrlo originalno i osvojio solidnih 5 bodova.

B turnir je osvojio zagrebački FM Bogdan „Bobo“ Božinović kojem od srca čestitamo. Igrao je vrlo sigurno i na cijelom turniru nije doživio niti jedan poraz (+5, =4).

Zaključno, turnir je bio vrlo dobro organiziran sa nekoliko vrlo pozitivnih noviteta kao što je live prijenos partija na velikom display ekranu u foajeu hotela, te zabranom dogovaranja remija. Svoj nastup ocjenjujem solidnim do petoga kola, a poslije mi je kvaliteta igre ipak pala.

Leo Pećnik