Bosna Open 2018


Tijekom svibnja (05.-11.05.2018.) održan je 48. po redu međunarodni šahovski turnir Bosna Chess Open. Bosna Open svakako spada u najdugovječnije i najpoznatije turnire ovih prostora. Uspio sam uskladiti privatne i poslovne obveze, te po prvi puta nastupiti na ovom šahovskom klasiku u Sarajevu. Nastupilo je 135 igrača iz 18 zemalja od čega 15 velemajstora. Lijepu našu predstavljalo je 10 predstavnika, predvođenih našim velemajstorima Kožulom, Brkićem i Cvitanom.

Igralo se u hotelu Saraj*** u neposrednoj blizini Baščaršije, a tempo igre bio je 90min za 40 poteza + 30min do kraja partije uz 30sec po potezu od početka partije. Turnir je bio fizički naporan jer su se igrala dva dvokola tako da mi se sredinom turnira (5. i 6. kolo) dogodilo da sam za šahovskom pločom u jednom danu proveo više od 10 sati!

Svoj nastup podijelio bih na tri dijela: odličan početak (2,5 boda iz prve 3 partije uz remi crnima sa legendarnim velemajstorom Kurajicom), (vrlo) loš središnji dio turnira (samo 0,5 boda iz 3 partije) i odličan finiš (2,5 iz 3 uz remi u zadnjem kolu sa velemajstorom Draškom). Na kraju sam sakupio 5,5 bodova i podijelio 23. mjesto uz korekciju ratinga od 8 poena. Jedini pravi kiks dogodio mi se u 6. kolu kada sam poslije neobjektivne i loše igre zasluženo izgubio od mlade slovenske nade Zale Urh. Pozitivno je što sam remizirao sa dva velemajstora, a oba se mogu smatrati doajenima šaha na ovim prostorima – Kurajica i Draško.

Na turniru je trijumfirao mladi turski velemajstor Can Emre nakon pobjede u zadnjem kolu protiv našeg Ante Brkića. Emre je sakupio 7,5 poena ispred trojice igrača sa 7 poena (Rus Predke, naš Zdenko Kožul i prvi nositelj turnira Yilmaz Mustafa iz Turske). Zdenko je vodio praktički tijekom cijeloga turnira, ali mu je prvo mjesto izmaknulo nakon poraza u 8. kolu protiv Yilmaza. Ante je pak zaslužio mjesto među TOP 5, ali je doživio dva poraza crnim figurama (Kožul, Can) što ga je koštalo boljeg plasmana. Naš treći velemajstor Ognjen Cvitan sakupio je 6,5 poena te čvrstom igrom završio turnir bez poraza.

Svakako preporučam posjetiti Sarajevo gdje se spajaju kulture Istoka, Zapada i Balkana …

Leo Pećnik