Kup Hrvatske Šibenik 2015.

U zadnjoj partiji pregleda završnice Kupa Republike Hrvatske donosimo partiju kapetana Pećnika. Uz izuzetan osobni rezultat na prvoj ploči bez ijednog poraza, Pećnik je, pravodobnim rotiranjem igrača i svojim borbenim duhom, uspio izvući maksimum iz ekipe. Njegovi su se protivnici već u ranoj fazi šahovske igre znali naći u neobičnim i avangardnim pozicijama iz kojih su teško uspijevali pronaći pravi put. Primjer takve igre slijedi u partiji 4. kola protiv Tesle.

 

Inspiriranu i orginalnu igru na završnici Kupa Republike Hrvatske pokazao je i Takač s vrlo dobrim osobnim rezultatom uz samo jedan poraz. U ovom pregledu donosimo meč iz 4. kola protiv ekipe Poleta, jedinog u kojem je Končar odigrao neriješeno. Iako se na svim pločama, od strane Končara, igrao izrazito napadački šah uz brojne žrtvene motive, ipak izdvajamo partiju Takač – Bočkaj zbog pobjede končarevca Takača.

 

U petom je kolu završnice Kupa Republike Hrvatske Končar nastupio protiv mlade ekipe Slobode iz Mihovljana. Na drugoj se tabli vodila teorijska diskusija u oštroj varijanti Sicilijanske obrane u kojoj je Cvitković protiv Skuhala, žrtvom pijuna, došao do nadmoćne pozicije. Uslijedio je precizan napad bolje koordinarane crne vojske u kojem je realizirana razvojna prednost crnoga. Pobjeda je omogućila rano vodstvo u meču te odriješene ruke ostalim igračima koji su neopterećeno mogli nastaviti svoje partije, znajući da je pobjeda u meču na dohvat ruke.

 

Nakon poraza u prva dva kola završnice Kupa Republike Hrvatske, uslijedio je težak meč protiv domaćina ŠK Šibenika. Ključna će se partija odigrati na trećoj ploči između Malenice i Brajdića. Budući da je rezultat nakon 2 sata igre bio izjednačen, samo je pobjeda Brajdića dolazila u obzir. Malenica je u otvaranju zahvatio inicijativu, no u središnjici griješi što će Brajdić iskoristiti te preći u topovsku završnicu, gdje je aktivnijom igrom u petom satu igre uspio doći do punog boda te konačne pobjede u meču. Bit će to prva pobjeda Končara na turniru i najava sjajnog rezultata.

 

Slijedi partija zadnjeg kola završnice Kupa Republike Hrvatske iz meča Đakovo – Končar u kojoj je Starčević pobjedom nad Vargićem riješio pitanje pobjednika meča. Partija je zanimljiva zbog bespoštedne borbe bez kalkulacija, u stilu starih majstora, kakvu su pružili oba igrača.

 
Danko Brajdić

Završnica kupa Republike Hrvatske 2015.